Migráció – Áldás vagy átok?

A menekült kérdés, vagy migráció a mindennapok és beszélgetésink témájává vált az elmúlt időszakban. A hírek hallatán számos kérdés megfogalmazódhat bennünk: Kik ők és mi a céljuk? Politikai menekültek ők és/vagy gazdasági bevándorlásról van szó? Mi az események háttere? Kockázat ez vagy lehetőség? Milyen szempontokat kell mérlegelnünk? Csak humanitárius kérdés ez, vagy pedig nemzetstratégiai, közbiztonsági, gazdasági, kulturális, vallási kérdés? Vagy mindezek együttesen?

Mindannyiunk lehetősége és felelőssége a tájékozódás és a döntés. Dönteni kell! De hogyan szerezzünk ehhez hiteles információt, és milyen értékeket tartsunk szem előtt, amikor a különböző médiák, pártok, egyházi és civil szervezetek eltérő nézőpontú és tartalmú tájékoztatást adnak?

A témáról való gondolkodás érdekében a Szabad Szombat & Filmklub program keretében 2016. szeptember 30-án (péntek) 18.00-21.00 óra között előadást és beszélgetést tartunk a bevándorlás-, illetve menekültkérdés, valamint az ezekkel kapcsolatos bibliai tanítás, biblikus gondolkodás témakörében.

A rendezvény célja, hogy a résztvevők szakértői segítséggel – a napi politika szempontjait félretéve – ismerhessék meg:

  • a jelenleg lejátszódó, összetett folyamat politikai, gazdasági, társadalmi, eszmetörténeti előzményeit;
  • a bevándorlással érintett nyugat-európai országok tapasztalatait, helyzetét (pl. Svédország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia), a várható veszélyeket, kockázatokat, illetve
  • keresztény szemléletű támpontokat kapjanak az összetett kérdésről való biblikus gondolkodáshoz, és a közelgő népszavazáson való felelős döntéshez.

Felkért előadóink és szakértőink:

Várunk szeretettel!

A Szabad Szombat & Filmklub csapata